Door: Reinier van Straten

Op vrijdag 2 november jl.. was het dan zover. De scheidsrechter avond bij RVVH ten gelegenheid van het 100 jarig bestaan.

Vanaf 19.30 liep de kantine vol in afwachting van de komst van betaald voetbal scheidsrechter Kevin Blom. De KNVB had het voor elkaar gekregen om hem af te vaardigen zodat we bekende scheidsrechter konden verwelkomen. Helaas door de verkeersdrukte was hij iets later dan afgesproken. De route zou hij nog moeten weten aangezien hij 2 jaar geleden al eens op het sportpark was om Casper Blaak te begeleiden tijdens een headset clinic. Deze clinic had Casper gewonnen in de week van Scheidsrechter.

Toen de 40-tal aanwezigen aanwezigen een kop koffie hadden genuttigd en de presentatie-beamer was aangesloten, kon Kevin Blom beginnen met zijn presentatie. Hij had een aantal onderwerpen meegenomen die eerst werden toegelicht. De eerste was “Hands”. Iets wat vaak lastig is te constateren en het de vraag is of het strafbaar is. U zult begrijpen dat hier een aantal criteria aan vastzitten. Uiteraard de bekende “hand naar de bal'” of de “bal naar de hand”. Zijn uitleg werd ondersteund door een aantal beelden waarbij de vraag voor het publiek was of het wel of geen hands was. Iedereen kreeg een gele en rode kaart en kon hiermee aangeven wat hij of zij ervan vond. Het mooie van zo’n avond is dat er bij elke situatie vaak een discussie ontstaat waarbij de meningen vaak verdeeld waren.

Het tweede onderwerp die Kevin Blom was het gebruik van de VAR. De video scheidsrechter. Dit is momenteel een trending topic met hier en daar de nodige kritische vraagtekens. Gelukkig konden de meeste vragen naar tevredenheid worden beantwoord. Ook hier uiteraard weer een aantal discussies waar onder andere het doelpunt van Ajax tegen Feyenoord regelmatig ter sprake kwam. Was het een fout van de aanvaller die de keeper in zijn 5 meter aanvalt of raakte de speler überhaupt de keeper ? Als afsluiting van dit onderwerp keken we naar een filmpje gemaakt in het zogenaamde Reply Center in Zeist waar de VAR zit tijdens de wedstrijden.

Als afronding van de avond werden er weer verschillende spelregel vragen gesteld door het tonen van videobeelden en kon de zaal door middel van een rode en gele kaart aangeven wat men er van vond. Mooi om te zien dat ook hier de meningen verdeeld waren, een ieder kreeg de gelegenheid om zijn of haar mening toe te lichten.

Na ongeveer 1,5 uur sloot Kevin Blom zijn presentatie af en was er gelegenheid tot het stellen van vragen en voor sommigen de gelegenheid om op de foto te gaan. Namens RVVH was er nog een fles wijn en chocolade voor Kevin Blom als dank voor zijn aanwezigheid en interessante presentatie. Aansluitend was er gelegenheid om na te praten onder het genot van een hapje en een drankje. Omstreeks 22.45 uur was de avond ten einde waarop met tevredenheid kon worden teruggekeken.