
Drinken is voor een sporter onontbeerlijk om zijn of haar prestatievermogen op peil te houden. Verlies van 1 % van je lichaamsgewicht aan vocht geeft al een prestatieverlies van 10 %. Drinken voor de sport is dus een must.
Waterig wezen.
De mens bestaat voor maar liefst 55 tot 65 % uit water. Dat water is nodig om het lichaam gaande te houden. Je vindt het terug in vetweefsel, het grootste deel in spieren en ook in het skelet. Je zou kunnen zeggen: “Hoe gespierder iemand, hoe vochtiger hij ook is!”.
Het is algemeen bekend dat je na enkele dagen zonder water je op de rand van leven en dood bevindt.
Vochtverlies en warmteregulatie.
Water is onmisbaar bij een aantal regulerende processen, zoals het in stand houden van de lichaamstemperatuur. Wanneer je een zware inspanning levert zul je beginnen zweten, dit om je lichaam af te koelen. Hiermee gaat dus ook vochtverlies gepaard. Het is vanzelfsprekend dat dit vochtverlies weer aangevuld moet worden.
Water halen we uit 3 “bronnen”: dranken, voeding en zogenaamd metabool water, dat gevormd wordt door de verbranding van opgenomen voedingsmiddelen.
Gemiddeld drinkt de mens 1,2 liter aan vocht. Wat de meeste mensen echter niet weten is dat koffie en alcohol een omgekeerd effect hebben: ze werken vochtafdrijvend!
Dorstsignaal.
Urine- en zweetproductie nemen het grootste deel van het vochtverlies voor hun rekening. In rust is dit zo’n 1250 en 850 ml. Echt oppassen moet je bij de combinatie zware inspanning, hoge temperatuur en zon. Dan verlies je gemakkelijk 4 liter of meer.
Verlies van 1 % van je lichaamsgewicht aan vocht geeft al een prestatieverlies van 10 %.
Je krijgt pas dorst na verlies van 1,5 % : het is dus af te raden te wachten met drinken tot je dorst krijgt!!
Kleding.
Droge kleren, hun dun ook, remmen de warmteafgifte in vergelijking met dezelfde kleren die van vocht doordrenkt zijn. Verdamping (verkoeling!) van zweet vindt alleen plaats wanneer de kleding door- en doornat is.
Drink niet te koud
Hoe koeler de drank, hoe meer warmte hij van het lichaam zal opnemen. Toch is het echter niet verstandig na een inspanning een koud glas water in één keer achterover te slaan. Drink en eet kleine hoeveelheden tegelijk, zo vermijd je maag- en darmproblemen.
Tips.
– Begin de wedstrijd- / training met een goede vochtbalans
– Drink tussendoor geregeld kleine hoeveelheden water
– Drink geen soft drinks, koffie, thee of alcoholhoudende dranken
– Wacht niet op het dorstgevoel voor je gaat drinken