RVVH toont veerkracht en wint van Poortugaal

Door: Theo Leenheer

POORTUGAAL – RVVH heeft in en tegen Poortugaal veerkracht getoond. In een prima wedstrijd versloegen de Ridderkerkers ondanks een achterstand de veel hoger op de ranglijst staande thuisploeg met 1-2.

Het was een wedstrijd waarin veel gebeurde die wat mat begon, maar dat werd later ruimschoots goedgemaakt. Na ruim een kwartier beproefde de van rechts naar binnen komende Leon Steketee voor het eerst keeper Ruben Roodnat. Na 20 minuten aan de andere kant het eerst gevaar van Poortugaal. Qrushinco Rosina kwam van de linkerkant ook naar de binnen en schoot vanaf de zestienmeterlijn laag in de linkerbenedenhoek, maar doelman Kristijan Nikolic redde knap. Nadat een treffer van Poortugaal werd afgekeurd wegens duwen, kreeg RVVH een aantal mogelijkheden. Gino Boers stond ineens vrij voor een lege goal, maar zijn inzet werd nog op tijd geblokt wat een corner opleverde. Uit de corner kwam Guytano dos Santos in balbezit en die schoot vanaf de linker punt van de zestien maar rakelings naast de kruising. Een minuut later gingen Everton Pires Tavares en Dos Santos samen op avontuur richting de goal. Eerst genoemde plaatste op het goede moment de bal naar Dos Santos die zijn inzet nog gered zag worden. Enkele minuten later schakelt Poortugaal goed om. Vanaf het middenveld wordt Bradley el Idrissi over links weggestuurd, die vervolgens zijn tegenstanders de hielen laat zien om de bal in de verste benedenhoek achter Nikolic te schuiven, 1-0. Een teleurstelling zeker gezien de eerdere mogelijkheden, maar RVVH liet zich niet van de wijs brengen en rechtte de rug. Kort voor rust viel dan ook de verdiende gelijkmaker. Een corner van de rechterkant werd door Steketee met het hoofd verlengd richting de tweede paal, waar de vrijgelaten Boers hem tegen de touwen schoot, 1-1. Op slag van rust nog een grote kans voor Rosina namens de thuisploeg, maar hij schoof de bal naast het lege doel. Ruststand 1-1.

De levendige wedstrijd van voor rust werd gecontinueerd direct erna. Jessie Proost was via de rechterkant opgestoomd en glipte langs zijn tegenstrever de zestien in. Deze pakte hem heel even vast maar Proost bleef in balbezit en schoot naast, waar als hij had gaan liggen het een strafschop was geweest. De voor beide kanten warrig leidende scheidsrechter van Dijk compenseerde dat later in de wedstrijd door ook de thuisploeg bij een actie van Nikolic geen penalty te geven. RVVH bleef onrust stoken in de defensie van Poortugaal, maar moest wel alert blijven bij uitvallen. Shakur Zichem was met een verraderlijk schot, knap overgetikt door Nikolic, namelijk dichtbij een goal. RVVH bleef het proberen en streed duidelijk voor de overwinning. Die kondigde zich na driekwart van de wedstrijd aan. Een snoeihard schot van Romano Niamut van buiten de zestien kon door keeper Roodnat niet worden geklemd en viel voor de voeten van Boers die de bal met wat fortuin via zijn heup en zijn knie over de keeper in de goal zag ploffen, 1-2. Daarna volgde een spannende slotfase. RVVH zag een vrije trap van Dos Santos in de handen van de keeper verdwijnen en de sterk ingevallen Laurens de Witte werd op rechts weggestuurd maar liet zich net te veel naar de buitenkant drijven waardoor Poortugaal de zaak nog kon redden. RVVH zag zich in de blessuretijd ook nog gereduceerd worden tot tien man na een tweede gele kaart voor Gino Stolk, die zich los rukte van zijn tegenstander, maar werd bestraft voor een slaande beweging. Daarmee werd juist een gevaarlijke RVVH uitval bezworen. Niettemin hielden de Ridderkerkers stand en kon na bijna zes minuten blessuretijd weer een verdiende uitoverwinning gevierd worden. Nog drie finales!

Poortugaal – RVVH 1-2 (1-1)

35. El Idrissi 1-0

43. Boers 1-1

68. Boers 1-2

Scheidsrechter K. van Dijk gaf gele kaarten aan Hooi, Wagenaar en ass.trainer van der Wielen (allen Poortugaal) en aan Merencia, ass.trainer Kayis en Stolk 2x dus rood (93e minuut, allen RVVH).